Post-harvest management of granadilla in the Yangana parish, canton and province of Loja

Authors

  • Adriana Maribel Puga-Muima Faculdad Agropecuaria y de Recursos Naturales Renovables - UNL
  • Wilson Rolando Chalco-Sandoval Faculdad Agropecuaria y de Recursos Naturales Renovables - UNL

DOI:

https://doi.org/10.47840/ReInA.3.1.1059

Keywords:

Post-Harvest, Passion fruit, Quality and Disinfection

Abstract

Post-harvest management comprises a set of stages, from harvest to storage, it’s had a huge importance in helping reduce fruits and vegetables post-harvest losses and ensuring the sale of quality and safe products; for this, a passionfruit post-harvest diagnosis was made on the Yangana producers, then, preliminary tests were carried out  to determine the best treatments of the disinfection based on results from organoleptic, physicochemical and microbiological analysis, for which different packaging and disinfectants were used (sodium hypochlorite 20 ppm, ozone 40 ppm and acetic acid 100 ppm), then, variable production costs and retail prices of the best treatment was determined. The most important results were: from the carried out diagnosis it is identified that farmers have some drawbacks in various stages of fruit post-harvest; based on the results of quality analysis, made on the definitive treatments, it is determined that passion fruit with a maturity state of 5, disinfected with sodium hypochlorite at 20 ppm for 2 min, packed in cardboard boxes and refrigerated at 7°C, had the longest shelf life, this being 40 days; whose variable production cost and retail price were of 0,20 and 0,25 USD, respectively; finally, with the obtained results, a manual about the passionfruit post-harvest management was elaborated with the purpose of transferring these results to the Yangana producers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alzamora, S., Guerrero, S., Nieto, A., & Vidales, S. (2004). Conservación de frutas y hortalizas mediante tecnologías combinadas. Danilo J. Mejía L. Recuperado de http://www.fao.org/3/y5771s/y5771s00.htm.

Cabrera, I. G. (2006). manual de cultivo de granadilla primera edición. Huila: Gobernación del Huila.

Cadena, E. (2013). Estudio de factibilidad para la creación de una microempresa, dedicada a la producción y comercialización de granadilla de hueso en la parroquia San Roque, cantón Antonio Ante, provincia de Imbabura. (Tesis de pregrado). Universidad Técnica del Norte. Ibarra. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/2486/1/02%20ICA%20496%20TESIS.pdf.

Carvajal, L., Turbay, S., Álvarez, L., Rodríguez, A., Álvarez, J., Bonilla, K., Restrepo, S., y Parra, M. (2014, diciembre). Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis Juss) y su composición fitoquímica. Biotecnología en el sector Agropecuario y Agroindustrial. Volumen 12. N° 2. Recuperado de http://www.scielo.org.co/pdf/bsaa/v12n2/v12n2a21.pdf.

Cerdas, M. (1995). Manual práctico para la producción, cosecha y manejo poscosecha del cultivo de granadilla. Recuperado de http://www.mag.go.cr/bibioteca_virtual_ciencia/tec-granadilla.pdf.

Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria, CORPOICA. (2008). Desarrollo tecnológico para el fortalecimiento del manejo postcosecha de rutales exóticos exportables de interés para los países andinos: uchuva (Physalis peruviana L. ), granadilla (Passiflora Ligularis L.) y tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.).Recuperado de https://www.fontagro.org/new/uploads/adjuntos/final_infotec_03_14_Frutales.pdf.

Food and Agriculture Organization. FAO (2004). Manual para el mejoramiento para el manejo poscosecha de frutas y hortalizas. Recuperado de http://www.fao.org/docrep/x5056s/x5056S00.htm.

Fondo Regional de Tecnología Agropecuaria FONTAGRO. (2008). Desarrollo tecnológico para el fortalecimiento del manejo postcosecha de frutales exóticos exportables de interés para los países andinos: Uchuva (Physalis peruviana L.), granadilla (Passiflora Ligularis L.) y tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.) (Proyecto N.o 14-03).

García, Peña y Brito (2014). Desarrollo tecnológico para el fortalecimiento del manejo poscosecha de la uchuva (Physalis peruviana L.). Recuperado de: https://repositorio.iniap.gob.ec/bitstream/41000/3275/1/iniapscCD64.pdf.

Gobierno Autónomo Descentralizado de Yangana – GAD Yangana, 2015. Producción importante. Loja-Ecuador. Recuperado de http://yangana.gob.ec/produccion-importante/.

Hoyos y Gallo. 1987. Manejo precosecha, cosecha y poscosecha de granadilla y lulo. pp. 57-63. En: Reunión Técnica de la Red Latinoamericana de Frutas y Hortalizas. Federación Nacional de Cafeteros de Colombia, Manizales, Colombia.

Municipio de Loja. (2014). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial.

Navarrete, J. (2017). Estudio de la producción y comercialización de granadilla (passiflora ligularis) en la provincia de Imbabura. Universidad Técnica del Norte. Tesis de pregrado. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/6953/1/03%20AGN%20027%20TRABAJO%20DE%20GRADO.pdf.

Norma Técnica Ecuatoriana – NTE INEN. (2009). Frutas frescas granadilla. Requisitos. (Primera). Quito – Ecuador.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura- FAO. (2018). El estado de los mercados de productos básicos agrícolas. El comercio agrícola, el cambio climático y la seguridad alimentaria. Recuperado de http://www.fao.org/3/I9542ES/i9542es.pdf.

Orjuela, J. (2002). Vista de Aplicación de la tecnología de atmósfera controlada para la conservación de la granadilla. Universidad Distrital Francisco José de Caldas, 7, 45-53.

Pérez, M. (2015). Proyecto de prefactibilidad para la producción y comercialización de granadilla a distribuidores y detallistas en la ciudad de Quito.

SEDAM. (2006). Manual Tecnico Del Cultivo de Granadilla en El Huila | Agricultura | Hongo. https://es.scribd.com/doc/84593162/Manual-Tecnico-Del-Cultivo-de-Granadilla-en-El-Huila.

Terán, D. (2007). Producción y comercialización de néctar de granadilla en la ciudad de Cajamarca [Universidad Privada del Norte]. https://repositorio.upn.edu.pe/bitstream/handle/11537/74/Ter%C3%A1n%20Medina,%20Delia%20Mar%C3%ADa.pdf?sequence=3.

Villamizar, F. (1992). La Granadilla, su caracterización física y comportamiento postcosecha. Univesidad Nacional de Colombia, 10. Recuperado de https://doi.org/10.515446/ing.investigativo

Downloads

Published

2021-04-12

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

Post-harvest management of granadilla in the Yangana parish, canton and province of Loja. (2021). Revista Investigación Agraria, 3(1), 7-16. https://doi.org/10.47840/ReInA.3.1.1059

Similar Articles

1-10 of 14

You may also start an advanced similarity search for this article.