Efectos de dos microorganismos autóctonos benéficos en la calidad de semillas de Canavalia ensiformis (L.)
DOI:
https://doi.org/10.47840/ReInA.6.2.2221Keywords:
Moisture content, legume, yield and seed.Abstract
Beneficial indigenous microorganisms (BIMs) or efficient microorganisms (EM) can have a positive effect on stimulating root development and improving plant nutrition, which helps greater agricultural production. This research was developed with the objective of evaluating the effect of IHPLUS® and ME-50 on the seed production of Canavalia ensiformis (L.). For this, plots of 75.6 m2 were established, using BIMs, IHPLUS® and ME-50 as treatments; in addition to a control treatment. Foliar applications were made weekly with doses of 50 ml/L. Results much superior to those of the control were obtained with the application of IHPLUS® and EM-50 in the mass of the legume with seed and without seed, length of the legume, as well as in the length, width and thickness of the seed. Also, the number of seeds per legume was significantly higher when applying IHPLUS® and in the same way, the best seed yields were obtained with this treatment, doubling those obtained by the control treatment.
Downloads
References
Andrade, F. M. C. d. (2020). Caderno dos microorganismos eficientes (EM): instruções práticas sobre uso ecológico e social do EM. Universidade Federal de Viçosa.
Aung, K., Jiang, Y., & He, S. Y. (2018). The role of water in plant–microbe interactions. The Plant Journal, 93(4), 771-780.
Batista-Sánchez, D., Nieto-Garibay, A., Alcaraz-Melendez, L., Troyo-Diéguez, E., Hernández-Montiel, L., Ojeda-Silvera, C. M., & Murillo-Amador, B. (2015). Uso del FitoMas-E® como atenuante del estrés salino (NaCl) durante la emergencia y crecimiento inicial de Ocimum basilicum L. Nova scientia, 7(15), 265-284.
Caceres, O., García, E. G., & Delgado, R. (1995). Canavalia ensiformes: Leguminosa forrajera promisoria para la agricultura tropical. Pastos y Forrajes, 18(2), 107-119.
Carmona, A., Gómez-Sotillo, A., & Seidl, D. (1993). Uso de pruebas bioquímicas para el estudio de problemas nutricionales en Canavalia ensiformis. Canavalia ensiformis (L)(DC).: Producción, procesamiento y utilización en alimentación animal.
Delgado, J. F., Pérez, T. D., & Pulido, J. M. S. (2022). Efecto de microorganismos eficientes en la producción de tomate en dos períodos de siembra (Original). REDEL. Revista Granmense de Desarrollo Local, 6(4), 56-68.
Díaz-Solares, M., Martín-Martín, J., Miranda-Tortoló, T., Fonte-Carballo, L., Lamela-López, L., Montejo-Sierra, I. L., Contino-Esquijerosa, Y., Ojeda-García, F., Medina-Salas, R., & Ramírez-Suárez, W. M. (2020). Obtención y utilización de microorganismos nativos: el bioproducto IHPLUS®. Manejo agroecológico de los sistemas agropecuarios. Usos del suelo con abonos y biochar.
Díaz, M. F., Padilla, C., Wo, E. L., Castro, M., Herrera, R., & Martínez, R. (2005). Annual legumes as an alternative for animal feeding in Cuba. Paper presented at the XX International Grassland Conference: Offered papers.
Ellis, R. H., Nasehzadeh, M., Hanson, J., & Woldemariam, Y. (2018). Medium-term seed storage of 50 genera of forage legumes and evidence-based genebank monitoring intervals. Gen. Res. and Crop. Evol., 65(2), 607-623. doi:doi: 10.1007/s10722-017-0558-5
Emebiri, L. (1996). Evaluation of jackbean (Canavalia ensiformis) lines derived from natural crossing with swordbean (Canavalia gladiata). Biological Agriculture & Horticulture, 12(4), 319-325.
Freire, J., Rouws, J., Breier, T., & Ataíde, G. (2021). Drying and storage of Melanoxylon brauna Schott. seeds. Brazilian Journal of Biology, 81(2), 464-473. doi:DOI: 10.1590/1519-6984.232578
García-Velázquez, L., & Gallardo, A. (2017). El ciclo global del nitrógeno. Una visión para el ecólogo terrestre. Ecosistemas, 26(1), 4-6.
Gutiérrez, A., Pernús, M., & Sánchez, J. A. (2020). Rasgos funcionales de semillas de Calycophyllum candidissimum (Rubiaceae), árbol pionero del Neotrópico. Revista del Jardín Botánico Nacional, 41(1), 71-77.
Hernández-Montiel, W., Ramos-Juárez, J. A.,Aranda-Ibáñez, E. M., Hernández-Mendo, O., Munguía-Flores, V. M., & Oliva-Hernández, J. (2016). Alimento fermentado elaborado con semillas de Canavalia ensiformis sobre el crecimiento y la canal de corderos Pelibuey. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 7(2), 213-232.
International rules for seed testing, (2016).
Kalpana, A., Khan, H., Singh, A., Maurya, K., Mubeen, R., Yadava, U., Singh, A., & Gautam, R. (2015). Effect of different seed priming treatments on germination, growth, biochemical changes and yield of wheat varieties under sodic soil. Int. J. Sci. Res, 4(7), 306-3010.
Mora, M., Escobar, A., Parra, R., & PARRA, O. D. (1982). Comportamiento granero de Canavalia ensiformis en Rio Negro. Estado Miranda (Venezuela». IPA. Informe anual'80. p. 29.
Olanrewaju, O. S., Glick, B. R., & Babalola, O. O. (2017). Mechanisms of action of plant growth promoting bacteria. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 33, 1-16.
Oviedo, N., & Guzmán, P. (1983). Effect of sowing density on seed production in Canavalia ensiformis.
Quispe, Y. C., & Chávez, C. M. F. (2017). Evaluación del efecto que tienen los microorganismos eficientes (EM), en el cultivo de pepinillo (Cucumis sativus l.), municipio de Achocalla: Yoselin Callisaya Quispe, Celia María Fernández Chávez. Apthapi, 3(3), 652-666.
Ramos, Y., Forrajes, S. S., Chávez, J., Ortiz, M., & Sánchez_Yélamo, M. (2009). Morfometría de semillas de accesiones cubanas del género Canavalia. Ciencia y Tecnología Ganadera, 3(3).
Sheahan, C. (2012). Plant guide for jack vean (Canavalia ensiformis). USDA-Natural Resources Conservation Service, Cape May Plant Materials Center, Cape May, NJ.
Tanya Morocho, M., & Leiva-Mora, M. (2019).Microorganismos eficientes, propiedades funcionales y aplicaciones agrícolas. Centro agrícola, 46(2), 93-103
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Investigación Agraria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.